fbpx
 • WAT IS HYPNOBIRTHING

  Filosofie van Hypnobirthing
  Technieken
  Voordelen
  Misverstanden
  Verschil met andere Zwangerschapscursussen
  Wanneer starten?

IEDERE VROUW KAN BAREN

Filosofie van Hypnobirthing

Zodra het geboorteproces zich voltrekt weten we instinctmatig wat we moeten doen. Als ons kind geboren wordt weten we ook meteen waar we op moeten letten. Dit is de natuur. Zo zijn we geprogrammeerd. Baren doe je met het dierlijke gedeelte van je hersenen.
Wat in de weg staat is ons denken, hoe we naar geboorte zijn gaan kijken de afgelopen eeuw. Hoe we alsmaar negatieve beelden en verhalen te horen en te zien krijgen. Baren is gevaarlijk geworden, tenminste…als je de media mag geloven. Baren lijkt soms een medische aangelegenheid waarbij je heel veel hulp nodig lijkt te hebben om het tot een geslaagd resultaat te brengen.
Bij hypnobirthing zeggen we: Baren kan je prima zelf. Daarmee zeggen we niet dat medische zorg niet fijn of onbelangrijk is.  Medische zorg is zeer wenselijk als de situatie daarom vraagt.
We willen alleen niet op de zaken vooruit lopen.

HypnoBirthing is een praktische cursus die moeders/vaders/andere geboortepartners voorbereid op de geboorte door te werken met visualisatie, positief denken, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken.
HypnoBirthing is zowel een filosofie als een techniek. Het is een waardevolle, ontspannen en stressvrije methode om geboorte te geven aan je kind. Wanneer een vrouw mentaal en fysiek goed voorbereid is op de geboorte kan zij deze op een kalme, comfortabele en liefdevolle manier beleven. Het is een simpel en eenvoudig programma dat zorgvuldig is samengesteld om moeders/vaders te helpen herinneren aan de eenvoud van geboorte. Door een aantal belangrijke technieken te oefenen worden gedachten geprogrammeerd en het lichaam voorbereid op een gemakkelijke geboorte.

JE KAN NU EENMAAL NIET HARDLOPEN TIJDENS HET GEBOORTEPROCES

Ontspanningstechnieken van Hypnobirthing

Iedereen ontspant op een andere manier.
De één bakt graag taarten, de ander wordt helemaal zen van haken of breien en de ander leegt z’n hoofd in de sportschool.
Stuk voor stuk prima manieren om rust te krijgen.
Tijdens het geboorteproces is het super belangrijk – zo niet essentieel! – om te kunnen ontspannen, zodat de baring makkelijker en voorspoediger verloopt. En tja…je leest het wel eens, maar de meeste vrouwen gaan écht geen cake staan bakken op het moment suprême.
Bij Hypnobirthing leer je verschillende ontspanningstechnieken. Het is fijn om verschillende oefeningen aangeboden.
Mindset – Visualisaties – Ademhalingstechnieken – Affirmaties – Massage Technieken – Zelfhypnose Oefeningen en speciale scripts om eventuele angsten en/of beperkende gedachten los te kunnen laten.
Het doel van het aanleren van deze ontspanningstechnieken en positief onderwijs is, om de moeder in contact te laten komen (of te blijven) met haar geboorte-instincten.

VOORDELEN VAN HYPNOBIRTHING

 1. Verminderen van de angst-spanning-pijn spiraal
 2. Voorkomen van onnodig medisch ingrijpen, inknippen en andere ingrepen
 3. Minder kans op uitputting tijdens het geboorteproces
 4. Verkort de duur van het geboorteproces
 5. Sterkere prenatale binding tussen moeder-baby en partner
 6. Betrokkenheid van de geboortepartner vergroten en handvatten bieden
 7. Blijere en meer tevreden baby’s
 8. Positievere start van het ouderschap
 9. Minder kans op hyperventilatie tijdens het geboorteproces
 10. Grenzen aangeven, weten welke keuzes je hebt en welke vragen je kan stellen aan je zorgverleners

MISVATTINGEN ROND HYPNOBIRTHING

 1. Zweverig
  Zweverig=niet aards
  Nope, hypnobirthing is niet zweverig. De enige plek waar je naar zou kunnen ‘zweven’ tijdens een oefening is je onderbewustzijn…
 2. Pijnloos
  We zeggen niet dat geboorte geven pijnloos is. Je kan pijn ervaren tijdens het geboorteproces. Hypnobirthing leert je hiermee om te gaan en anders naar de pijn te kijken.
 3. Badbevalling
  Veel ouders denken dat hypnobirthing staat voor een badbevalling. Dat is niet juist. Het is wel zo dat veel vrouwen die zich hebben verdiept in hypnobirthing een sterke(re) voorkeur hebben/ontwikkelen voor een badbevalling.
 4. Thuisbevalling
  Of je nou thuis of in het ziekenhuis je kindje ontvangt….hypnobirthing kan je overal toepassen. Juíst als je in het ziekenhuis je kindje gaat krijgen (gepland of onverwacht) zijn de technieken en de filosofie van hypnobirthing van grote waarde.
  Ook als jouw bevalling wordt ingeleid kan hypnobirthing je helpen. Juist als het anders loopt is de wens om rustig te blijven nog meer aanwezig.
 5. Geen controle meer hebben
  (zelf)Hypnose betekent niet dat je er niet meer bent of dat iemand anders de controle over je heeft. Jij staat aan het roer!
  Tijdens de geboorte van hun kind, zullen vrouwen die HypnoBirthing gebruiken, heel diep ontspannen met de hulp van zelfhypnose. Hypnose is niets mystieks, het is een natuurlijke staat van bewustzijn. Het is te vergelijken met lange stukken autorijden, staren in een vuur of verzonken zijn in een spannend boek. Cursisten leren hoe ze deze ‘gefocuste ontspanning’ kunnen aanwenden zoals en wanneer zij dat willen. Hypnose zorgt voor een ontspannen lichaam en een geconcentreerde geest.
 6. Alleen samen met je partner?
  De cursus is ook zonder een partner te volgen. In plaats van een partner kan er ook een doula, een vriendin/moeder/zus mee bijvoorbeeld. Je kan de cursus ook alleen volgen.
 7. Orgasmic birth?
  Hypnobirthing heeft niets te maken met “orgasmic birth”

VERSCHIL MET ANDERE ZWANGERSCHAPSCURUSSEN

Hypnobirthing benadert een zwangerschap en een geboorte op een positieve manier.
Door middel van ander taalgebruik (bijvoorbeeld door te spreken over speciale omstandigheden i.p.v. complicaties) en de cursisten te laten ervaren wat de verbinding is tussen je geest en je lichaam (Pavlov).
Hoe je d.m.v. positiviteit veel meer kan bewerkstelligen dan uit te gaan van het allerergste (“dan kan het alleen maar meevallen”)
Baren doe je met je lijf, niet met je hoofd. Dus: hoe zet je dat hoofd “uit”, zodat je niet in de angst-spanning-pijn spiraal hoeft te verzanden.

WANNEER STARTEN MET EEN CURSUS?

“Gangbaar” is het om te starten als je rond de 20 weken in verwachting bent.
Soms zijn vrouwen er al eerder aan toe en voelen ze een sterke behoefte om eerder te starten. Dat is dus aan jou.
Het principe van hypnobirthing is dat je je onderbewustzijn gaat conditioneren. Daar is oefening voor nodig, veel herhaling.
Vroeg(er) starten kan daarom erg nuttig zijn, zeker als je wellicht angstig bent in de zwangerschap of zenuwachtig wordt als je aan de geboortedag denkt, als je je slecht kan ontspannen/loslaten of redelijk controle behoeftig bent.
Met andere woorden: of er werk aan de winkel is.

KNOV

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

De KNOV is bekend met hypnose als een middel om angst en spanning en daarmee pijn tijdens het geboorteproces te verminderen. Dit heeft meerdere voordelen: de geboorte verloopt vaak sneller en met minder complicaties. De moeder voelt zich goed en er is door HypnoBirthing een actieve rol weggelegd voor de eventuele geboortepartner.

BEWEZEN EFFECTIEF

De cursus is al ruim twintig jaar succesvol in de Verenigde Staten en is aan een universele opmars bezig. Anno 2009 zijn er meer dan 1000 docenten actief in 27 landen. Wij vinden het fijn dat we de cursus kunnen aanbieden, omdat het moeders en hun partner enorm kan helpen om zich zeker van zichzelf te voelen en om van de geboorte van hun kindje een heel bijzondere gebeurtenis te maken. Een mooie herinnering. Een ‘zachte geboorte’ is voor moeder, vader en baby een geweldige start als gezin.